Kisele paprike sa medom po najboljem receptu korak po korak: Prave se lako, a ukus svakog oduševi

Recept za kisele paprike sa medom vraća nas u tradiciju domaće kuhinje, savršeno spajajući slatke i slane ukuse, dok se priprema jednostavno i brzo. Ove paprike, blago slatke i sočne, idealan su dodatak svakom jelu, a posebno su pogodna za zimnicu. Oduševiće vas svojom dugotrajnom svežinom i prelepim ukusom, a uz to se mogu čuvati nekoliko meseci bez ikakvog straha od kvarenja.

Za pripremu ovog jela potrebno je samo nekoliko sastojaka, a rezultat je izuzetno ukusan i zdrav. Kisele paprike sa medom odličan su izbor kada želite da obogatite svoj meni sa nečim posebnim, a istovremeno uživate u jednostavnoj i brzoj pripremi. Ove paprike neće vas izneveriti ni tokom zime, kada ne možete lako doći do svežih paprika.

Prvo je potrebno oprati paprike i temeljno ih očistiti od semenki. Za ovaj recept biće potrebno oko 5 kilograma očišćenih paprika. Potom se u velikoj šerpi priprema tečnost u kojoj će se paprike obariti. U 3 litra vode dodajte 150 grama soli, 50 grama šećera, 200 grama meda, 100 ml esencije, kao i potrebnu količinu konzervansa i vinobrana. Ova tečnost treba da proključa, a zatim se smanji temperatura i ostavi da lagano vri, kako bi se svi sastojci dobro povezali.

Kada je tečnost spremna, stavite po nekoliko paprika u nju i kuvajte ih otprilike jedan minut. Tokom barenja, paprike je potrebno povremeno okretati kako bi se ravnomerno obarile. Ovaj postupak se ponavlja dok ne obarite sve paprike. Nakon toga, paprike treba ostaviti da se ocede, a zatim da odstoje pokrivene krpom oko 30 minuta kako bi se ujednačio njihov miris i ukus.

Sledeći korak je punjenje tegli. Ove obarene paprike pažljivo se ređaju u sterilne tegle. Dok ih slagate, važno je da ih dobro pritisnete kako bi zauzele što manje prostora. U tegle dodajte po pola kesice bibera u zrnu i malo bele slačice, kako bi im se poboljšao ukus. Kada se tegle napune, paprike se prelivaju tečnošću u kojoj su se barile.

Na kraju, tegle se dobro zatvore, prvo sa plastičnim delom ili poklopcem, a potom se prekriju celofanom ili zatvore hermetički. Paprike treba čuvati na tamnom i hladnom mestu, kako bi zadržale svežinu i ukus što duže.

Kiseli paprike sa medom nisu samo ukusan prilog, već i prava poslastica koja unosi bogatstvo tradicije u svaku kuhinju. Ovo jelo je jednostavno, a može da se čuva tokom čitave zime, što ga čini pravim izborom za pripremu zimnice. Količina koju dobijete od 5 kilograma paprika obezbediće vam nekoliko tegli koje ćete moći da uživate kroz celu sezonu, čuvajući autentični ukus domaće hrane.

Kao još jedan detalj koji doprinosi izuzetnom ukusu, med u ovom receptu donosi blagost koja se savršeno uklapa sa slanim i kiselim notama paprika. Ovaj recept je pravi način da uživate u tradiciji srpske kuhinje, a istovremeno na jednostavan i ukusan način pripremite obrok koji ćete dugo pamti.

Neka vam ovaj recept bude inspiracija za buduće pripreme zimnice, jer će paprike sa medom sigurno osvojiti srca svih koji ih probaju.

O autoru

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će vam se svidjeti