Trik pekara zbog kojeg pecivo uvek bude meko i ukusno: Ovo treba da uradite sa testom – pravilo broj 1 koje ne smete kršiti

U današnjem članku vam pišemo o pripremi peciva, zadatku koji mnoge domaćice smatraju izazovom zbog procesa mešenja testa i čekanja da ono naraste. Iako se ova kulinarska aktivnost čini kao dugotrajan posao, uz nekoliko korisnih trikova, možete postići savršen rezultat bez previše stresa i napora. Priprema peciva ne mora biti komplikovana, a s pravim savjetima možete se osjećati kao da ste profesionalni kuvar.

Jedan od osnovnih saveta je da pre nego što počnete sa pripremom testa, obavezno izvadite sve hladne sastojke, poput putera i jaja, iz frižidera i ostavite ih da se zagreju na sobnoj temperaturi. Ovaj mali korak može značajno poboljšati teksturu vašeg testa, jer će se sastojci bolje sjediniti i formirati glatko testo. Ako odmah krenete sa hladnim sastojcima, može se desiti da testo bude gnjecavo ili nepravilno, što će uticati na krajnji rezultat. Dakle, da biste izbegli ove probleme, posvetite malo vremena da sve sastojke dovedete do sobne temperature.

Pre nego što se odlučite da počnete s mesenjem, još jedan ključan korak je da pripremite i izmerite sve sastojke koje ćete koristiti. Ovo je važan deo svakog recepta, ali za pripremu testa je to od posebne važnosti. Testo je specifično u tom smislu da zahteva preciznost, jer se male promene u količinama sastojaka mogu značajno odraziti na krajnji rezultat. Na primer, previše brašna može učiniti testo previše suvim, dok previše tečnosti može rezultirati lepljivim testom. Zato je dobro biti precizan, izmeriti sve sastojke unapred i pratiti recept tačno.

Nakon što ste pripremili sastojke, važno je da se pridržavate recepta. Za razliku od kuvanih jela, gde možete improvizovati i dodavati ili oduzimati sastojke, kod peciva to obično nije preporučljivo. Testa su rezultat hemijskih reakcija, pa svaki sastojak mora biti u pravoj količini kako bi proces rasta i pečenja bio uspešan. Nemojte da improvizujete – čak i male promene mogu uticati na izgled i teksturu vašeg peciva. Na primer, kvasac ili prašak za pecivo igraju ključnu ulogu u rastu testa, pa je važno da ih koristite u tačnoj količini.

Jedan od trikova koji će vam pomoći da peciva budu još lepša je da obratite pažnju na količinu praška za pecivo ili kvasca. Mnogi ljudi imaju tendenciju da dodaju više praška za pecivo ili kvasca, misleći da će to ubrzati proces rasta testa. Međutim, ne preterujte s količinom kvasca ili praška za pecivo. Previše ovih sastojaka može izazvati prebrzo narastanje testa, što može dovesti do pucanja ili lošeg oblika peciva. Imajte na umu da je uvek bolje dodati malo manje nego previše.

Takođe, još jedan korisni savet je da ne pravite zalihe praška za pecivo i kvasca. Iako se čini da je uvek korisno imati ih pri ruci, ove supstance gube svojstva s vremenom, pa je najbolje koristiti sveže. Kvasac i prašak za pecivo imaju rok trajanja, pa ih koristite u roku koji je naveden na pakovanju kako biste bili sigurni da će vaša peciva rasti kako treba.

Kada je vreme da stavite testo u rernu, jedan od najvažnijih koraka je da uvek stavite testo u prethodno zagrejanu rernu. Testo koje sadrži prašak za pecivo ili kvasac zahteva da rerna bude već zagrejana, jer se pri spajanju suvih i vlažnih sastojaka pokreće hemijska reakcija koja uzrokuje rast testa. Sačekajte 10 do 15 minuta nakon što rerna dostigne željenu temperaturu, a zatim stavite testo u rernu. Ako stavite testo pre vremena, može doći do toga da se ne podigne kako treba ili da se ne ispeče ravnomerno.

Još jedan saveta je da postavite rešetku na sredinu rerne, jer je ovo idealna pozicija za ravnomerno pečenje. Ako stavite rešetku bliže dnu ili vrhu, toplota neće biti ravnomerno raspoređena, pa se može desiti da vaša peciva budu pečena samo sa jedne strane. Uvek vodite računa o ovom detalju da biste postigli savršen rezultat.

Ako pripremate testo za mekike, pogačice, kiflice ili pogaču, možda će vam koristiti još jedan trik. Testo za ove vrste peciva može se čuvati u frižideru, i to do dva dana. Važno je da testo stavite u najlon kesu i obilno ga premažete uljem kako bi se sprečila dehidracija. Međutim, nakon dva dana, testo može početi da gubi elastičnost i da dobije kiseo ukus, pa je preporučljivo da ga iskoristite što pre.

Kada je reč o ubrzanju procesa narastanja testa, važno je znati da kvasac najbolje deluje u vlažnim i toplim sredinama. Zbog toga, stavite oblikovano testo blizu izvora toplote, ali pazite da ne bude previše blizu. Idealno je postaviti ga pored rerne koja se već zagreva. Takođe, možete prekriti testo vlažnom krpom, što će pomoći da se održi potrebna temperatura i vlažnost za brzo narastanje.

Na kraju, iako se pečenje peciva često čini kao izazovan zadatak, uz ove jednostavne trikove, možete značajno poboljšati svoj proces i postati stručnjak za pripremu savršenog testa. Samo budite strpljivi, pratite recept i obratite pažnju na ove sitne detalje koji mogu napraviti veliku razliku

O autoru

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će vam se svidjeti